Чому споживання сирої риби може становити загрозу: роз'яснення фахівців.
Якщо ви захоплюєтеся суші, сашимі чи севіче, то напевно вже знайомі з концепцією споживання їжі в сирому вигляді. Хоча помірне вживання цих кулінарних шедеврів звичайно вважається безпечним, варто пам'ятати про певні ризики, які можуть бути пов'язані з усіма сирими продуктами, особливо рибою.
Одним із серйозних ризиків, пов'язаних із споживанням сирої риби, є ймовірність зараження харчовими інфекціями, які можуть проявлятися такими симптомами, як інтенсивне блювання, діарея та abdominal pain. Згідно з інформацією від eatthis.com, харчові отруєння, що виникають через недостатню термічну обробку риби та молюсків, часто викликані патогенами Salmonella та Vibrio vulnificus.
"Вживання сирої або недостатньо обробленої риби може збільшити ймовірність зараження як бактеріальними, так і паразитарними інфекціями", - зазначає дієтолог і експерт з харчової безпеки Тіна Маріначіо.
Вона рекомендує утримуватися від вживання сирої риби людям, які мають ослаблену імунну систему або страждають від хронічних захворювань кишечника, як-от запальні процеси.
Центр з контролю і профілактики захворювань (CDC) зазначає, що люди з ослабленою імунною системою мають більшу ймовірність розвитку серйозної інфекції, якщо вони заразяться збудниками на кшталт сальмонели або Vibrio vulnificus після вживання сирої риби. Також підвищений ризик інфекції мають ті, хто приймає ліки для зниження кислотності шлунка, що знижує його захисні властивості.
Паразитарні інфекції можуть виникнути внаслідок вживання сирої риби, оскільки вона може містити природних паразитів. "CDC застерігає, що анізакіаз, або ж хвороба оселедцевих червів, викликаний паразитами, які здатні прикріплюватися до стінок стравоходу, шлунку або тонкої кишки", - зазначає Мері Вірц, зареєстрований дієтолог та сертифікований експерт у сфері харчування. Вона рекомендує уникати вживання сирої або недостатньо обробленої риби, щоб зменшити ризики.
На думку Вірц, Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) рекомендує готувати рибу до внутрішньої температури не менше 63°C (145°F). Крім того, слід ретельно обирати рибу для зниження ризику харчових інфекцій. Наприклад, риба не повинна мати сильного рибного або аміачного запаху, очі мають бути ясними і блискучими, а молюски повинні мати бірку або сертифікат про обробку.
Вірц наголошує на важливості уважного вивчення всіх характеристик і вимог до риби перед її придбанням. "Я завжди раджу своїм клієнтам ознайомитися з рекомендаціями FDA, які містять додаткові поради з безпеки продуктів харчування. Споживання риби може принести багато користі для здоров'я, але питання безпеки завжди повинно бути в пріоритеті", - підкреслює вона.