Що відбувається з організмом при щоденному вживанні вівсянки: користь і можливі ризики.


Вівсянка є джерелом численних поживних речовин, зокрема важливих вітамінів і мінералів, серед яких марганець, фосфор, магній та залізо.

Відома своєю користю ця цільнозернова їжа для сніданку здається виграшним вибором. Дієтологи розповіли все про переваги та недоліки цієї каші.

Одна приготована чашка вівсянки містить 4 грами клітковини, що становить 14% від добової норми. "Вівсянка - це незбиране зерно з високим вмістом розчинної клітковини, яка уповільнює травлення, зберігаючи відчуття ситості", - пояснила дієтологиня Емілі Денкерс, пише Eatthis.

Одне дослідження показало, що старомодна вівсянка і вівсянка швидкого приготування значно підвищують контроль апетиту протягом чотирьох годин.

Вівсянка, завдяки високому вмісту клітковини, яка уповільнює процес травлення, може допомогти уникнути переїдання протягом дня, зазначила дієтолог Тріста Бест.

У всебічному огляді за 2023 рік підкреслюється, що численні клінічні дослідження підтверджують: овес сприяє профілактиці ожиріння та допомагає у втраті ваги.

"Клітковина у вівсянці сприяє здоров'ю шлунково-кишкового тракту, включно з регулярною дефекацією", - сказала дієтологиня Емі Гудсон.

Якщо ви не споживали достатньо клітковини і вирішили щодня вживати вівсянку, Гудсон радить поступово підвищувати вживання рідин. Це важливо, оскільки клітковина взаємодіє з водою і для реалізації своїх корисних властивостей потребує належного зволоження.

Щоденне вживання вівсянки також може допомогти контролювати рівень цукру в крові, оскільки в ній багато клітковини. Вона допомагає сповільнити швидкість, з якою вуглеводи з раціону потрапляють до кровотоку, роблячи рівень цукру в крові більш рівномірним протягом дня.

Овес містить особливі фітохімічні сполуки, такі як бета-глюкан, резистентний крохмаль та феноли, які позитивно впливають на кишковий мікробіом, відповідно до огляду, опублікованого у журналі Foods.

Мікробіом кишечника являє собою різноманітну спільноту бактерій, грибків та інших мікроорганізмів, що мешкають у травному тракті. Ця спільнота виконує ключову роль у процесах травлення, підтримці імунної системи та навіть в роботі мозку. Збалансований мікробіом кишечника може суттєво знизити ризик розвитку багатьох захворювань, таких як ожиріння, діабет та рак ободової кишки.

"Овес - це інгредієнт, який перебуває в центрі уваги для здоров'я серця. Дослідження продовжують демонструвати ефекти зниження "поганого" холестерину за регулярного вживання цієї багатої на клітковину їжі", - розповів дієтолог Маккензі Берджесс.

Овес має 6 грамів білка в одній чашці вареної вівсянки за традиційним рецептом. "Білок у поєднанні з клітковиною здатен триваліше підтримувати відчуття насичення", - зазначила Бренда Браслоу.

Одне з досліджень, яке було опубліковано в Американському журналі клінічного харчування, виявило, що особи, яких вважали надмірно важкими, змогли знизити свою вагу, підвищивши споживання білка до 30% від загальної калорійності раціону.

Хронічне запалення здатне викликати різноманітні проблеми зі здоров'ям, починаючи від метаболічних розладів і закінчуючи підвищенням рівня тригліцеридів та набором ваги. Регулярне вживання вівсянки може допомогти зменшити ймовірність виникнення цих ускладнень. Багато досліджень підтвердили, що овес має протизапальні властивості, що зумовлені вмістом бета-глюкану в його складі.

Вівсянка - один із найкращих продуктів з точки зору довголіття. Згідно з дослідженням, овес може допомогти знизити ризик аутоімунних захворювань, хвороб серця і навіть набору ваги. Крім того, за даними Американської кардіологічної асоціації, регулярне вживання цільного зерна знижує рівень смертності.

Після всього, що було сказано про переваги вівсянки, варто також згадати про її недоліки:

Вівсянка має безліч корисних властивостей для організму. Завдяки таким ефектам, як покращення роботи травної системи, можливість зниження ваги, позитивний вплив на здоров'я серця та підвищення відчуття насичення, важко не визнати її користь.

Related posts