Сало як уособлення української національної спадщини: захоплюючі факти та кулінарні рецепти - На пенсії
З давніх-давен сало займає важливу позицію в українській кухні. Особливу увагу цьому продукту приділяється на гастрономічному святі — Дні українського сала, яке ми святкуємо щорічно 27 серпня. Які ж переваги має сало? Разом із збільшенням внутрішнього виробництва цього улюбленого продукту, зростає і його імпорт до України. Наприклад, лише в першому кварталі цього року в нашу країну було [...]
З давніх-давен сало займає важливу позицію в нашій кулінарній традиції. Цьому продукту присвячено особливе гастрономічне свято - День українського сала, яке ми святкуємо щороку 27 серпня.
Поряд із значними обсягами місцевого виробництва цього затребуваного продукту спостерігається також зростання його імпорту в Україні. Лише в першому кварталі цього року до нашої держави було ввезено 5 тисяч тонн висококалорійного сала з Польщі, Німеччини, Іспанії та інших країн, загальна вартість якого склала близько 10 мільйонів доларів. Це сало відомо своєю здатністю зміцнювати імунну систему та очищати кровоносні судини.
Свиня часто викликає асоціації з брудом, неохайністю, ненаситністю, безсоромністю, невдячністю та навіть нахабством. Наприклад, якщо посадити свиню за стіл, вона може без будь-яких вагань покласти свої ноги на стіл. А коли мова йде про створення клопотів для когось, це можна описати як «підкласти свиню».
Водночас існує безліч випадків, коли свиня ставала джерелом натхнення для митців та письменників. Наприклад, Микола Гоголь обрав для своєї повісті малоросійського жанру назву "Дикий кабан". А Іван Іванович, пропонуючи Івану Никифоровичу обмін на рушницю, описував буру свиню як "славну".
У казках Андерсена центральними персонажами виступають свинопас і свиня, яка є скарбничкою. Англійська народна традиція здобула світову популярність завдяки трьом свинкам: Ніф-Ніфу, Наф-Нафу та Нуф-Нуфу.
Ось оригінальний варіант вашого тексту: Для приготування страви знадобляться такі інгредієнти: 200 грамів свіжого несоленого сала, 500 мілілітрів кисломолочного продукту (можна використовувати кефір), 1 чайна ложка соди, 1 чайна ложка солі, 1 яйце, 1 цибулина, близько 1 кілограма борошна (кількість може бути змінена в залежності від консистенції), а також лавровий лист і горошини перцю на смак.
Сало - 500 грамів, кріп - невеликий пучок, часник - 2-3 зубчики, сіль - 1 чайна ложка, перець - 0,5 чайної ложки.
Помити і обсушити кріп, перекрутити разом із салом через м'ясорубку. Додати до отриманої маси сіль і перець, добре вимішати до однорідності. Розкласти суміш у посудини. Частину, яку плануєте їсти відразу, зберігайте в холодильнику як намазку для хліба. Іншу частину можна зберігати в морозилці. Зелене сало чудово підходить для смаження омлету або картоплі.
Для приготування сала та шпику ідеально підійдуть такі спеції: часник, коріандр, паприка, кмін, червоний перець, базилік і лавровий лист.