Ось основні міфи про олію, в які варто перестати вірити.


Незважаючи на свої позитивні аспекти, олія часто стикається з негативним сприйняттям через уявний високий рівень жирів і калорій.

Попри те, що олія є звичним елементом повсякденного харчування, існує безліч міфів, пов'язаних із нею. Деякі вважають, що вона містить лише шкідливі жири, інші ж переконані, що вживання олії сприяє збільшенню ваги.

Попри численні переваги, олія часто стикається з негативним сприйняттям через уявний високий вміст жирів і калорій. Це один з найбільш поширених міфів, яким багато людей піддаються без особливих зусиль, зазначає Healthshots.

9 невірних уявлень про олію

Міф 1: Всі жири, що містяться в оліях, є небезпечними для здоров’я.

Факт: Один з найбільш розповсюджених міфів стосується уявлення про те, що всі жири, які містяться в оліях, є шкідливими. Насправді олії містять різні види жирів: насичені, ненасичені (мононенасичені та поліненасичені) та трансжири. "Хоча трансжири і надмірна кількість насичених жирів можуть підвищувати ризик серцевих захворювань, ненасичені жири, які присутні в оліях, таких як оливкова, рапсова та авокадова, мають позитивний вплив на здоров'я", - зазначила дієтолог і фахівець з цілісного оздоровлення Ешанка Вахі. Ці жири можуть сприяти зменшенню рівня поганого холестерину, що, в свою чергу, знижує ймовірність розвитку серцевих захворювань.

Міф 2: Кокосова олія є найкориснішою з усіх олій.

Цікаве спостереження: Кокосова олія отримала статус суперпродукту і вважається однією з найбільш корисних олій. Її антимікробні властивості можуть зробити її привабливою для використання в кулінарії. Проте варто пам'ятати, що кокосова олія складається на 100% з жиру, з яких 80-90% є насиченими жирами, у той час як в оливковій олії їх лише 14%. Надмірне споживання насичених жирів може підвищити ризик розвитку серцевих захворювань. Вахі підкреслила: "Хоча кокосову олію можна вживати в обмежених кількостях, не варто робити її основною олією для приготування їжі".

Міф 3: Приготування їжі на оливковій олії знищує її корисні властивості

Факт: Оливкова олія, особливо першого віджиму, багата на антиоксиданти і корисні жири, але деякі люди вважають, що приготування їжі на ній знищує її корисні властивості. Хоча вірно, що нагрівання може вбити деякі антиоксиданти, оливкова олія залишається стабільною за середньо-високих температур і зберігає більшу частину харчової цінності. Дослідження, опубліковане в журналі Antioxidants, показало, що оливкова олія першого віджиму зберігає високий відсоток антиоксидантів і корисних сполук навіть після нагрівання. Тож сміливо обсмажуйте овочі в оливковій олії.

Міф 4: Всі рослинні олії є корисними для здоров'я.

Цікава деталь: Хоча термін "рослинна олія" може здаватися корисним, насправді він може вводити в оману. Рослинні олії представляють собою суміш різних видів олій, таких як соєва, кукурудзяна та пальмова, які часто підлягають інтенсивній обробці та можуть містити високий рівень омега-6 жирних кислот. Хоча ці кислоти є необхідними для організму, їх надмірне споживання може призвести до запальних процесів і розвитку хронічних захворювань, як вказують результати досліджень. Тож варто дбати про баланс у харчуванні, поєднуючи омега-6 з омега-3, які можна отримати з риби та насіння льону.

Міф 5: Олії з позначкою "легкі" є більш корисними для здоров'я.

Факт: Мітка "легкі" на оліях не відноситься до нижчого вмісту жиру або калорій, а скоріше до смаку або кольору олії. Наприклад, легка оливкова олія - це просто більш рафінована версія з легшим смаком і не меншою кількістю калорій. Усі кулінарні олії, незалежно від їхнього кольору або смаку, містять приблизно ті самі 14 грамів загального жиру і близько 120 калорій на столову ложку. Ключ до вибору найкориснішої олії - не піддаватися впливу маркетингу, а розуміти її поживну цінність і те, як вона вписується в раціон.

Міф 6: Вам слід повністю уникати олій, щоб схуднути

Факт: "Хоча олії містять багато калорій, це не є підставою для їх виключення з раціону при прагненні до схуднення," - підкреслила Вахі. Здорові жири відіграють важливу роль в засвоєнні поживних речовин, підтримці гормонального балансу та забезпеченні відчуття ситості. Дослідження, опубліковане в Міжнародному журналі молекулярних наук, показало, що середземноморська дієта, збагачена корисними жирами з оливкової олії, є більш ефективною для зниження ваги та покращення здоров'я серця, ніж дієти з низьким вмістом жирів. Головне - дотримуватись помірності та обирати правильні види олій.

Міф 7: Олії, отримані з різних насіння, є достатнім джерелом поживних речовин.

Факт: Жодна олія, отримана з окремих видів насіння, не може повністю забезпечити організм усіма необхідними жирними кислотами, вітамінами та іншими живильними речовинами. Наприклад, соняшникова олія містить багато вітаміну Е, але не має омега-3 жирних кислот, які є критично важливими для здоров'я серцево-судинної системи та мозку. У свою чергу, лляна олія багата саме на омега-3, а олія авокадо забезпечує організм мононенасиченими жирами. "Для досягнення оптимального балансу поживних речовин найкраще комбінувати різні види олій у процесі приготування їжі", — зазначає Вахі.

Міф 8: Олію для фритюру можна використовувати повторно після приготування їжі.

Факт: Повторне використання олії для смаження - поширена практика, але це небезпечно. Щоразу, коли олія нагрівається, вона розпадається і виділяє шкідливі сполуки, такі як альдегіди, які пов'язані з раком та іншими проблемами зі здоров'ям, як було виявлено в дослідженні, опублікованому в Science Report. Крім того, повторно використовувана олія може стати згірклою, втративши свою харчову цінність і потенційно збільшуючи ризик запалення. Найкраще використовувати свіжу олію для смаження й уникати її повторного використання, щоб зберегти користь для здоров'я.

Міф 9: Полоскання рота олією може виступати як альтернатива чищенню зубів і застосуванню зубної нитки.

Факт: Полоскання рота олією — це давня традиція, яка передбачає використання олії для гігієнічних цілей у роті. Хоча процедури з кокосовою або кунжутною олією можуть зменшити кількість бактерій у ротовій порожнині, вони не здатні усунути зубний наліт або запобігти карієсу так, як це робить регулярне чищення зубів і використання зубної нитки. Американська стоматологічна асоціація підкреслює, що полоскання олією не може замінити чищення зубів двічі на день і систематичне застосування зубної нитки.

Related posts