Яка безпека мікрохвильових печей? Відповіді від експертів.


Існує велика кількість теорій, що свідчать про потенційну небезпеку мікрохвильових печей, включаючи ризики, пов'язані з радіацією та можливим розмноженням бактерій. Однак науковці мають зовсім іншу позицію з цього приводу.

Мікрохвильові печі вже давно зарекомендували себе як незамінні помічники для швидкого приготування або розігріву їжі, дозволяючи отримувати гарячі, готові до вживання страви всього за декілька хвилин. Проте, часто виникають побоювання щодо можливих ризиків, зокрема стосовно безпеки, збереження корисних речовин та наслідків використання пластикових контейнерів для розігрівання їжі, як зазначає IFLScience.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Основна технологія, що лежить в основі мікрохвильових печей, базується на електромагнітному випромінюванні. Ця енергія, якої іноді побоюються через неправильне розуміння радіації, не робить їжу радіоактивною.

Власне, мікрохвильові печі функціонують за рахунок низькоенергетичних хвиль, які суттєво відрізняються від високочастотного випромінювання, характерного для рентгенівських променів або ядерних джерел. При належному догляді ці пристрої здатні безпечно зберігати енергію. Навіть у рідкісних випадках, коли відбуваються витоки, експерти, зокрема представники Всесвітньої організації охорони здоров'я, підкреслюють, що лише тривале та інтенсивне опромінення може мати негативні наслідки для здоров’я.

Одна з проблем зі здоров'ям пов'язана з нерівномірним нагріванням, яке може призвести до того, що їжа не нагріється до температури, необхідної для знищення бактерій.

Хоча мікрохвильові печі не забезпечують таку рівномірність нагрівання, як традиційні духовки, користувачі можуть досягти якісного приготування їжі, дотримуючись вказівок, регулярно перемішуючи або перевертаючи страви під час процесу нагрівання та контролюючи їх температуру.

Також слід дати страві настоятись, адже в цей період вона продовжує свій процес приготування.

Думка про те, що мікрохвильова обробка їжі знижує її поживну цінність, здебільшого хибна. Всі методи приготування їжі впливають на термочутливі поживні речовини різною мірою, але мікрохвильова піч, яка вимагає мінімальної кількості води і коротшого часу приготування, як правило, зберігає ці поживні речовини краще, ніж кип'ятіння або навіть приготування на парі.

"Метод приготування, який найкраще зберігає поживні речовини, -- це той, який готує швидко, нагріває їжу за найкоротший проміжок часу і використовує якомога менше рідини, -- йдеться в блозі Harvard Health Publishing. -- Мікрохвильова піч відповідає цим критеріям".

Нещодавні дослідження підтверджують це твердження, принаймні коли йдеться про овочі. Дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Heliyon, показало, що з мікрохвильової печі, приготування на пару та варіння "мікрохвильова піч є найефективнішим методом збереження поживної цінності овочів".

Нещодавно почали виникати побоювання щодо застосування пластикових ємностей у мікрохвильових печах. Деякі види пластмаси містять речовини, такі як фталати, які можуть переноситися в їжу під час нагрівання.

Хоча це регулюється Управлінням з контролю за продуктами і ліками США (FDA), яка вважає багато таких контейнерів безпечними для використання в мікрохвильових печах, дебати щодо потенційного впливу на здоров'я тривають.

Останні наукові дослідження виявили, що пластикові ємності, призначені для використання в мікрохвильових печах, здатні вивільняти мікропластикові та нанопластикові частинки, які в експериментальних умовах можуть негативно впливати на певні типи клітин.

Хоча ці ефекти не обов'язково призводять до прямого ризику для здоров'я людини, використання безпечного для мікрохвильової печі скляного або керамічного посуду може зменшити потенційний ризик.

Ось кілька порад для безпечного та ефективного користування мікрохвильовою піччю:

Щоб знизити ризик бактеріального забруднення, важливо ретельно перемішувати та повністю прогрівати їжу. Також варто уникати повторного розігрівання страв більше одного разу, особливо коли йдеться про такі продукти, як рис.

Раніше видання Фокус повідомляло про те, що являють собою "заборонені експерименти".

А також ми розповідали, що кінець світу вже стався. Скандинавський міф про Велику Зиму заснований на реальній події.

Related posts