Національний банк України роз'яснив причини різкого зростання інфляції в країні - Фінанси bigmir)net
Зростання споживчих цін в Україні виявилося вищим за очікуване, і інфляція може перевищити 10% вже до кінця року, як повідомляє Національний банк України (НБУ).
Також зверніть увагу: Податкова система в Україні: НБУ не виключає можливості подальшого підвищення.
Протягом найближчих кількох місяців ми спостерігатимемо збереження високих темпів інфляції, що зумовлено низькою пропозицією продуктів харчування, зростанням загального попиту, збільшенням державних витрат і заробітних плат, а також нестачею електроенергії в опалювальний період. Раніше Національний банк України прогнозував, що інфляція перевищить 10% лише в січні 2025 року, але нові дані свідчать про те, що це може статися значно раніше.
НБУ очікує, що інфляція почне знижуватись навесні 2025 року і до кінця року досягне 6,9%, а потім продовжить падати до цільового рівня 5%. На уповільнення інфляції вплинуть заходи процентної та валютної політики НБУ, зростання пропозиції продовольства та послаблення зовнішнього цінового тиску.
Додаткова інформація: Національний банк України підвищив свої прогнози стосовно міжнародних резервів країни.
Фактори, що сприяли підвищенню цін у жовтні, включають більш швидке, ніж очікувалося, зростання вартості продуктів харчування. У річному вимірі інфляція зросла до 9,7% (порівняно з 8,6% у вересні), а місячний ріст цін становив 1,8%.
Одним із ключових чинників стало підвищення продовольчої інфляції, викликане несприятливими погодними умовами, які негативно позначилися на врожайності сільгоспкультур, що, в свою чергу, призвело до зменшення їхньої пропозиції. Крім того, адміністративно регульовані ціни та вартість пального зростали швидшими темпами.
У жовтні базова інфляція зросла до 8,3% у порівнянні з 7,3% у вересні. Це підвищення сталося, головним чином, через здорожчання перероблених харчових товарів, що викликане зростанням цін на сировину, а також збільшенням витрат на електрику та працю.
Ознайомтеся з іншими матеріалами: Національний банк має намір знизити інфляцію до 5%.
Спекотне літо з дефіцитом дощів мало негативний вплив на урожай, строки зрілості та якість овочів і фруктів. Особливо помітно зросли ціни на овочі, необхідні для приготування борщу, а також на фрукти. Ціни на помідори та огірки залишились високими, хоча з жовтнем темпи їхнього подорожчання значно сповільнилися.
Зростання цін на сировину та корми, а також підвищення витрат на енергетичні ресурси сприяли підвищенню цін на борошно, крупи, молоко та м'ясо. Ці обставини сповільнили процес здешевлення яєць. В той же час, ціни на цукор знижувалися завдяки активній переробці нового врожаю цукрових буряків.
Раніше ми повідомляли, що Національний банк України відхилив інформацію про запровадження нових обмежень на перекази з картки.