Дієтолог поділилася інформацією, кому не рекомендується вживати воду під час прийому їжі.
Що відбувається під час пиття води
Експерт зазначив, що вживання води під час їжі може розбавити шлунковий сік, знизити його кислотність і пригнітити активність травних ферментів. Проте, цікаво, що суп не має такого впливу.
Наукові дослідження показують, що рідини, які ми пʼємо під час їжі, мають мінімальний вплив на концентрацію HCL і шлунок швидко адаптується, виробляючи більше кислоти, якщо це потрібно для травлення.
Вплив на ферменти досі не підтверджено. У порівнянні з твердою їжею, рідина швидко покидає шлунок і не затримується там достатньо довго для значного впливу на процес травлення.
Споживання води або інших напоїв під час прийому їжі може сприяти легшому проходженню їжі через стравохід до шлунка, покращувати формування харчового комка, полегшуючи процес жування і ковтання.
"На мою думку, суху їжу краще запивати рідиною," — йдеться у повідомленні.
Крім того, споживання рідини сприяє перенесенню поживних речовин до клітин. Водночас, каву, какао та чаї рекомендується вживати окремо від основних прийомів їжі, особливо це стосується осіб з анемією та дефіцитом заліза.
Вживання води до або під час їжі може сприяти зменшенню загального споживання калорій.
Забезпечення організму достатньою кількістю рідини є важливим для людей усіх вікових категорій. Рекомендується пити воду завжди, коли виникає відчуття спраги, без прив’язки до прийомів їжі.
Немає єдиної для усіх норми споживання рідини, адже потреба в гідрації залежить від температури й вологості довкола, нашої активності та фізичного стану.
Надійним показником достатньої гідрації є колір сечі - вона має бути солом'яно-жовтого відтінку. Темний колір свідчить про сильну нестачу води.
Немає універсальних норм споживання рідини для дітей, але загальні рекомендації такі:
Особам, які страждають на гастроезофагеальну рефлюксну хворобу, можна порадити
Не варто споживати велику кількість рідини під час трапези, оскільки це може збільшити тиск у шлунку та призвести до неприємних відчуттів.